Een gele kruisbloemige

Bloem van Witte mosterd

Elke dag loop ik hetzelfde rondje in de wijk. Nee ik heb geen hond maar het is voor mijn werk, ik ben postbode. En op die manier krijg ik een goede indruk waar en wat er elk jaar bloeit. Helaas heb ik niet de tijd om overal bij stil te staan, laat staan te fotograferen. Als ik echt iets leuks zie ga ik soms, als ik s’ middags tijd heb en het is redelijk weer, even terug. Op die manier heb ik in de loop der jaren heel wat planten van dichtbij gezien en gefotografeerd.

Pas geleden zag ik weer zoiets. Het verhaal is eigenlijk anders. Vaak zie ik in het voorjaar Raapzaad of het hier iets minder voorkomende Koolzaad. En vreemd genoeg had ik daar nog geen goede foto’s van voor op mijn website, www.plantennamen.info. Deze planten zie je rond deze tijd natuurlijk heel vaak. En op de verspreidingsatlas.nl staat een tabel om o.a. deze twee planten uit elkaar te houden. Dat ‘zoiets’ aan het begin van deze alinea bleek dus Witte mosterd (Sinapis alba) te zijn.

Ik was in de veronderstelling dat het Koolzaad was maar na een controle met Obsidentify, die gebruik ik soms ter controle samen met de nodige literatuur en websites, bleek het dus Witte mosterd te zijn. Wel was ik zeer verbaasd, een gele plant die Witte mosterd heet? Maar na nog een keer checken wist ik het zeker. Maar ja, rustig determineren kon niet want ik moest door met m’n werk. Dus thuis uitzoeken en nieuwe, misschien betere, foto’s maken dan met een mobiel.

De hele plant,

Bij de wetenschappelijke naam ging er natuurlijk een lichtje branden. Het is een Sinapis-soort. Dat witte slaat natuurlijk, net zoals Zwarte mosterd (Brassica nigra), op de kleur zaad. Dat overigens niet wit is maar lichter dan dat van Zwarte mosterd. Waarvan overigens het zaad ook niet zwart is maar donkerbruin. Ook opvallend vond ik dat deze Witte mosterd nergens goed gedocumenteerd is. Niet in die vijf dikke boeken van de Nederlandse Oecologische flora en ook op verspreidingsatlas.nl is niet veel te vinden. Op internet is de plant summier te vinden. Zwarte mosterd is wel bijna in elk blok te vinden als inheemse plant. Het enige dat bij Witte mosterd staat beschreven is dat de plant niet ingeburgerd is, adventief / verwilderend is en gebruikt wordt als groenbemester. Bovendien is een goede drachtplant: insecten zijn er dol op. Het aantal stippen op de verspreidingskaart is niet echt overweldigend dus de plant komt volgens mij toch niet zo vaak voor of wordt, net zoals door ondergetekende, over het hoofd gezien. Maar na controle m.b.v. Heukels ben ik bijna zeker dat dit de plant is.

Hauwen van Witte mosterd aab steel. Foto: Erik van der Hoeven

Mocht u zich afvragen waar al die betere foto’s nu zijn. De plant was al snel weg, het lot van een stadsplant, dus die kans kreeg ik niet meer. Jammer want ik had graag die typerende harige vruchtdozen/hauwen gefotografeerd. U zult het moeten doen met een foto van iemand anders.

Hauwen van Witte mosterd. Foto: Erik van der Hoeven